Pamiątki z Zakynthos, czyli pomysły na prezenty z wakacji!

Lubicie przywieźć ze sobą pamiątkę z wakacji, która będzie Wam przypominać o wyjątkowych chwilach spędzonych podczas greckich wakacji? Sami często kupujemy mały gadżet z nowego miejsca, który niczym talizman zachowuje wspomnienia o magicznej przygodzie! 

Planujecie wakacje na Zakynthos i chcecie przywieźć fajne i oryginalne pamiątki z wyspy? Przedstawiamy Wam kilka pomysłów na prezenty, które może spodobać się Wam oraz Waszym znajomym i rodzinie!

W tym artykule znajdziesz:

  • kilka smacznych pomysłów na prezent
  • rzeczy, które koniecznie musisz spróbować i kupić podczas wakacji na Zante
  • mniej znane i oryginalne pamiątki

Sklepiki turystyczne

Pierwsze miejsce, do którego odruchowo wybierzemy się na pamiątkowe zakupy, będą typowe sklepy turystyczne. Nie każdy jest ich fanem, ale to zazwyczaj najprostszy sposób na szybkie zakupy prezentowe. Co w nich znajdziemy?

Oczywiście magnesów na lodówkę, breloczków, zakładek do książek, kolorowych toreb na wyspie nie brakuje! Znajdziecie ich mnóstwo na każdym kroku. Ulubionym gadżetem jest pluszowy żółwik (symbol wyspy), który zwłaszcza przez dzieci jest chętnie wybierany spośród kolorowych przedmiotów! Pluszak-poduszka lub breloczek z maskotką, to prezent idealny dla najmłodszych podróżników.

Niektóre sklepy na Zakynthos oferują ręcznie robione, wyjątkowe i oryginalne ceramiczne wzory, które będą gratką dla kolekcjonerów wakacyjnych pamiątek. Ręcznie malowane kubki, talerzyki czy miseczki nadają się do użytku codziennego, będzie to więc praktyczny prezent dla kogoś, kto lubi śródziemnomorski wystrój wnętrza!

Miód pomarańczowy

Każdy kto miał okazję odwiedzić Grecję mógł spróbować wielu smacznych miodów, między innymi tymiankowy, wielokwiatowy, lawendowy itp. Absolutnym hitem na wyspie Zakynthos jest miód o smaku pomarańczowym, w którym zakocha się każdy miłośnik tego płynnego słodkiego złota.

Wbrew pozorom, w Grecji jak i na wsypie Zakynthos, produkuje się bardzo dużo miodów. Podczas wycieczek po wyspie można zauważyć przy drodze ule, z których greccy rolnicy zbierają miód i sprzedają w lokalnych sklepikach lub na bazarze. Popularnym i najbardziej dostępnym jest miód tymiankowy, gdyż tymianek to roślina, która rośnie niemalże wszędzie.

Ulubionym miodem jednak jest wspomniany wcześniej miód o smaku pomarańczowym, którego największym producentem w całej Grecji jest region Argolidy (Peloponez). To tam występuje najwięcej drzewek pomarańczowych, z kwiatów których, dzielne pszczółki zbierają drogocenny pyłek potrzebny do produkcji miodów. Na Zakynthos produkcja występuje w mniejszej skali, ale miód pomarańczowy jest dostępny u dobrych i sprawdzonych dostawców i producentów. Dobry miód pomarańczowy można rozpoznać po specyficznym kolorze (nie zawsze jest on przejrzysty i klarowny), często znajdziecie go w pół-skrystalizowanej formie, a jego kolor przypomina ciepły pomarańcz w delikatnym brązowym odcieniu. Miód pomarańczowy można dostać zazwyczaj w małych słoiczkach, rzadko kiedy dostaniecie go w dużych opakowaniach, dlatego warto zrobić większy zapas miodu pomarańczowego, który w zimowe wieczory w Polsce, będzie osładzał chwile i przywoływał słoneczne wspomnienia!

Grecka oliwa z oliwek

Grecja to kraina miodem i oliwą płynąca. O oliwie greckiej można pisać książki, powieści i wiersze! Nie będziemy poruszać i rozwikływać zagadki, która oliwa jest najlepsza: włoska, hiszpańska, grecka czy inna! Wiadomo, że to kwestia gustu i smaku, a co za tym idzie klimatu, produkcji i tradycji.

Na Zakynthos oliwy produkuje się mnóstwo! Dobry sezon, czyli taki podczas którego pogoda i warunki klimatyczne dopisują, przynosi nawet kilka ton oliwy podczas jednego zbioru! Kto produkuje oliwę? Prawie każdy mieszkaniec Zante, który ma chociaż mały skrawek ziemi a na nim kilka-kilkanaście drzewek oliwnych. Zbiory oliwek rozpoczynają się zazwyczaj w listopadzie i czasami trwają do stycznia/lutego. W zależności od momentu zbioru oraz rodzaju oliwek, produkowane są zarówno oliwki przeznaczone do jedzenia jak i do stworzenia tego magicznego płynu, czyli oliwy! 

Na Zakintos znajdziecie także oliwy smakowe (taką oliwę możecie przyrządzić też samemu w domu) z dodatkiem lokalnych ziół i przypraw. Często można spotkać oliwę z dodatkiem oregano i/lub tymianku (z gałązką krzewu w butelce) lub oliwy smakowe z dodatkiem czosnku, papryki lub pomarańczy albo cytryny. Jeśli lubicie smakować i szukacie nowych wyjątkowych smaków, warto popróbować! Polecamy jednak tradycyjną oliwę, z której Grecja słynie! Warto poszukać oliwy extra virgin, tłoczonej na zimno, o jak najniższym poziomie kwasowości – to gwarancja zdrowia i jakości.

Jak rozpoznać dobrą oliwę? Najważniejszy jest smak i kolor. Oliwa powinna być gorzka i zostawiać specyficzny posmak na języku, a gdy oliwa jest świeża (tuż po zbiorach) dodatkowo przyjemnie „piecze” w gardle. Ważny jest także kolor oliwy! Oliwa z oliwek nie może być zbyt przezroczysta, a jej zielony kolor powinien być wyrazisty, intensywny i gęsty. 

olive oil + olives

Napój bogów, czyli zakyntyjskie wino

Butelka dobrego wina ucieszy każdego, koniecznie trzeba przywieźć do domu zapas tej greckiej ambrozji! Tutaj również pominiemy spór dotyczący kwestii, kto produkuje najlepsze wina na świecie – zostawiamy to waszym i naszym kubkom smakowym! Idąc za greckimi tradycjami i wierzeniami: co jest najważniejsze w spożywaniu wina? Towarzystwo!

Na Zante znajdziemy popularną w tym regionie odmianę wina VERDEA. Verdea jest popularna na wyspach jońskich, podróżując więc po Kefalonii czy Korfu, również znajdziecie verdeę na półkach sklepowych. Verdea zakintyjska ma wyjątkowy i specyficzny smak. Nie każdemu przypadnie ona do gustu, ale na pewno będzie wspaniałym pomysłem na prezent!

Verdea to wino białe wytrawne, a nazwa nie pochodzi od szczepu winogron ale od jego rodzaju. Verdea przechowywana jest w dębowych beczkach, a z jej smaku można wydobyć owocowe nuty z lekko pikantnym posmakiem.

Fot. @cloud.ekert
Fot. @cloud.ekert

Włoski akcent, czyli mandolato i mandoles

Dla miłośników słodyczy mamy mandolato i mandoles! To typowy zakyntyjski przysmak z włoskim akcentem. Sama nazwa pochodzi od włoskiego słowa „mandorli”, czyli migdał.

Mandolato to rodzaj słodkiego nugatu, który wytwarza się z migdałów i zazwyczaj ma w sobie całe orzechy. Mandolato jest bardzo słodkie i często twarde, trzeba więc uważać na zęby 😊 Ta słodka i twarda masa to typowy, lokalny wyrób, który zakupicie w małych sklepikach (także tych turystycznach), w większych supermarketach oraz w piekarniach. Często są pakowane w małych porcjach, idealne do skosztowania.

Ulubioną przekąską którą można przywieźć z Zante są także mandoles, czyli migdały w słodkiej miodowej polewie i posypce sezamowej.  

Mandolato, rodzaj nugatu z orzechami

Czarne złoto Zakynthos, czyli rodzynki!

Rodzynki to przysmak zarówno dorosłych jak i dzieci! Te zakyntyjskie mają charakterystyczny ciemnofioletowy kolor i są bardzo malutkie.

Ciekawostką jest, że uprawa rodzynek na Zakinthos rozpoczęła się już na początku XVI wieku! Rodzynki tak posmakowały mieszkańcom (i nie tylko), że zaczęto je produkować na szeroką skalę. Na wyjątkowy smak rodzynek mają wpływ uwarunkowania geograficzne i gleba, na której rosną winorośla, z których zbiera się winogrona pod produkcję rodzynek. Do produkcji rodzynek uprawia się specjalny rodzaj bezpestkowych winogron, zwanych „koryntkami”. Są one mniejsze i ciemniejsze niż powszechnie znane rodzynki typu „sułtanki”. Zakyntyjskie rodzynki posiadają unijny status produktu lokalnego (jak jak na przykład ser feta lub halloumi) i wytwarzane są zawsze w tradycyjny sposób, czyli latem są zbierane, układane na specjalnych matach i suszone w greckim słońcu.

Warto wybrać rodzynki z upraw ekologicznych lub bezpośrednio od rolników, którzy sprzedają swoje zapasy. Te rodzynki są naturalnie słodkie i bez dodatku (niepotrzebnego) cukru! Takie opakowanie około 200 gramowe to koszt ok. 2-3 euro.

Ladotiri - lokalny ser

Nie tylko feta czy graviera zasiada na serowym tronie. Zakynthos może pochwalić się wyjątkowym serem, który znajdziecie tylko na wyspie! Nazwa ladotiri, to połączenie dwóch słów: λάδι/ladi/, czyli olej, oliwa i τυρί /tiri/, czyli ser. Nazwa nie przypadkowa, gdyż jest bardzo ściśle związana z produkcją sera. Ladotiri to ser feta dojrzewający w oliwie, dzięki temu ma ostatecznie lekko pikantny posmak. Ser podawany jest jako przystawka w tawernie, można więc spróbować przed posiłkiem jego wyjątkowego smaku. To prawdziwa gratka na koneSERÓW, którą możecie również kupić w dobrym greckim sklepie z nabiałem lub supermarkecie – wtedy taki ser jest próżniowo pakowany, łatwo można spakować go do walizki i obdarować smakosza greckich (i nie tylko) serów 😊

Oregano i tymianek

To dwie przyprawy, które są wszystkim dobrze znane, ale odkryjecie ich smak i zapach na nowo, jeśli spróbujecie ich dziko rosnących (jadalnych oczywiście). Świeżo zerwane oregano i tymianek mają aromatyczny, intensywny smak, a samodzielnie ususzone zachowują swoje walory smakowe i zapachowe a bardzo długo. Ususzone ziółka można znaleźć także u lokalnych sprzedawców, którzy ręcznie zbierają i przygotowują ziołowe mieszanki. Ten niedrogi prezent ucieszy każdego, a zapach przywoła grecką atmosferę w polskiej kuchni.

Perfumy Grecją pachnące

Na koniec, dosyć mało znany produkt i miejsce na wyspie. Kto by się spodziewał, że na Zakynthos istnieje perfumeria? I to z całkiem długą już historią? Perfumeria Razi Aroma na Zakynthos powstała w latach 60. XX wieku i produkuje wyjątkowe zapachy oparte na naturalnych składnikach i zapachach. W ciepłe, letnie wieczory, wyspa pachnie morzem, opaloną słońcem skórą i oczywiście lokalnymi kwiatami. Jednym z popularniejszych zapachów są intensywne perfumy jaśminowe, które przypominają wakacyjne chwile nad morzem jońskim. W ofercie perfumerii znajdziemy kilka zapachów, między innymi: jaśmin z cytrusowo-kwiatowym akcentem (kwiat pomarańczy i brzoskwini), orientalna mieszanka żywicy, cyprysu i sosny, delikatne połączenie bergamotki z mandarynką, oraz bardziej kwiatowa propozycja: połączenie kwiatów gardenii, hiacyntu i jaśminu. Perfumy będą ciekawą pamiątką i prezentem dla kobiet, które lubią intensywne zapachy!

Pracownię perfumerii odwiedzamy podczas wycieczki Kalinichta Zante, gdzie zobaczymy proces tworzenia perfum, składniki, z których tworzy się zapachy i dowiemy się więcej o historii tego miejsca (w nadchodzącym sezonie 2021 odwiedziny w pracowni będą uzależnione od aktualnej sytuacji i obostrzeniami w związku z Covid na wyspie).

Fot. raziaroma.com
Pracownia Razi Aroma. fot. raziaroma.com

Poznaj Magic Tours! 
Więcej informacji: 
www.magictours.pl

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Emilia

Emilia

Jej przygoda z Grecją rozpoczęła się już na studiach. Zakochana w tym kraju po uszy, rzuciła wszystko i przeprowadziła się do Hellady, którą codziennie odkrywa na nowo. Niepoprawna marzycielka, szukająca idealnego domku na plaży z palmą w ogródku!
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Article Rating

Nasza strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych. Prawo europejskie nakłada na nas obowiązek poinformowania Państwa o działaniu tej usługi – definicja. Prosimy o zaakceptowanie tego faktu.