Fakty i mity o greckiej kuchni

Grecka kuchnia

Grecka kuchnia jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych na całym świecie. Kto nie słyszał o musace, tzatziki czy sałatce greckiej? Na całym świecie znajdziemy restauracje i tawerny greckie, które serwują nam najbardziej znane potrawy z Ellady. Zanurzmy się więc w świat greckiej kuchni z lekkim humorem i przyjrzyjmy się faktom oraz mitom, które narosły wokół tego kulinarnego raju!

FAKT: Sałatka grecka nie jest grecką

Tak naprawdę w Grecji nazywa się ona „wiejską” (gr. Χωριάτικη). W przeszłości warzywa używane w dzisiejszej sałatce greckiej były łatwo dostępne na wsiach w Grecji, stąd nazwa – wiejska. W skład sałatki greckiej wchodzą świeże pomidory, ogórek, papryka i cebula( w prawdziwej sałatce wiejskiej nie ma sałaty) . Na to feta, a wszystko polane jest obficie oliwą z oliwek i posypane oregano.

Sałatka wiejska (gr.χωριάτικη σαλάτα)

FAKT: Ryba po grecku… ale tylko w Polsce.

Grecy nie znają przyrządzanej przez Polaków, szczególnie w święta, ryby po grecku. Skąd więc wzięła się ta nazwa? Polscy kucharze, widząc poszczególne składniki tego dania (ryba, warzywa, sos pomidorowy), skojarzyli je z kuchnią grecką, w której są one bardzo popularne, i tak powstała nasza polska ryba po grecku.

Ryba po grecku

MIT: Wszystko jest lekkie i zdrowe

Oliwa z oliwek to świętość. W Grecji oliwa to nie dodatek – to styl życia. Rzeczywiście w kuchni greckiej znajduje się dużo świeżych warzyw, jednak dania są obficie polane oliwą, która w małych ilościach jest zdrowa jednak w dużych ilościach jest bardzo kaloryczna. W Grecji jednak nie ma umiaru – dania wręcz ociekają tłuszczem. Gdyby na igrzyskach olimpijskich była konkurencja w używaniu oliwy, Grecja miałaby złoto co cztery lata.
Do tego dochodzi duża ilość chleba, który moczony jest w oliwie – czynność ta ma w Grecji nawet swoją nazwę : papara (  gr. παπάρα). Mimo, że mogłoby się wydawać, że Grecy jedzą dużo warzyw i owoców to tak naprawdę w większości na stołach króluje mięso. Najbardziej popularnym jest wołowina, baranina i kozina. Kalorie? Nie ma na to czasu, trzeba jeść i być szczęśliwym!

Sovlaki, gyros, biftekia - to najczęściej zamawiane w tawernach rodzaje dań mięsnych
Ziemniaki zapiekane z oliwą w piekarniku

MIT: Frappe jest najczęściej pitą kawą

Najbardziej popularnym napojem w Grecji jest kawa. Od rana do późnych godzin wieczornych w kawiarniach można spotkać Greków popijających kawę. Picie kawy w Grecji to jak powolne medytowanie. Siedzisz, popijasz małe łyczki i rozmawiasz o życiu przez kilka godzin. Zrobiłeś tak w Polsce? Kelner by cię znienawidził.
Przyjęło się, że najbardziej popularną kawą w Grecji jest frappe, ale czy rzeczywiście jest to prawda? Otóż nie, w Grecji króluje freddo. Zapytacie, ale co to jest freddo? Jest to kawa parzona (espresso lub cappuccino) podawana na zimno. Można wybrać opcję bez cukru, średnio słodką lub słodką. Taka kawa idealnie smakuje podczas upalnych dni w sezonie letnim.

Freddo espresso
Frappe

MIT: Gyros to jedyna grecka potrawa

Jasne, gyros jest pyszny, ale to tylko wierzchołek kulinarnej góry Olimpu! Grecka kuchnia ma moussakę, dolmades, spanakopitę, gemista, pasticio… a gyros to tylko „fast-foodowa” wersja ich bogatego menu.

Pita gyro xirino ( wieprzowa)

Grecy twierdzą, że wymyślili wszystko, w tym kuchnię.
Pizza? To przecież ich pita, tylko źle zinterpretowana.
Taramosalata (pasta z ikry) brzmi jak tarasowa sałatka, więc pewnie była wynaleziona na greckich tarasach. Logiczne, prawda?

Grecka kuchnia to pełna oliwy, fety i radości podróż, w której warto odróżniać prawdziwe tradycje od stereotypów. Ale kto by się tym przejmował, gdy na stole ląduje pachnąca moussaka!

Jak widzicie grecka kuchnia kryje w sobie kilka niespodzianek i mitów.  Czy któryś z nich Was zaskoczył? Dajcie znać w komentarzu 🙂 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments