Kumkwat – z tego słynie Korfu!

Cytrusowe maleństwo z eksplozją smaków!

Kumkwat to to z czego słynie wyspa Korfu. Jest on używany w wielu lokalnych potrawach i przysmakach, i jest to również MEGA opcja na pamiątki z korfickich wakacji. Ale do czego go stosują?

Oto kilka przykładów popularnych lokalnych produktów przygotowywanych z tej małej pomarańczki:

📍 Konfitura z kumkwatu – to coś dla fanów słodkich śniadań. Kumkwat jest często używany do przygotowania pysznych konfitur, które są popularnymi dodatkami do śniadania lub deserów!

📍 Likier kumkwatowy: jest on wyjątkowo popularny w regionie. Ma on intensywny smak kumkwatu i jest doskonałym dodatkiem do drinków lub po prostu kieliszeczek do ciasta i degustacji jako aperitif. Są też dostępne tzw. Mocktaile czyli wersje bezalkoholowe

📍 Kandyzowany kumkwat: chyba jeden z najbardziej popularnych słodyczy wyspy James’a Bonda! Super sprawdza się jako mini przekąska jeśli macie ochotę na małe co nieco

Podsumowując kumkwaty są znane z intensywnego smaku i aromatu, który dodaje wyjątkowego charakteru potrawom. Słyną również z tego, że są bogate w witaminę C i antyoksydanty, co sprawia, że są cenione zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne.

A My, gdzie smakujemy tego owocowego cuda? Na Naszej Magii Korfu (w każdej wersji wycieczki)!

Więc Kochani, zapiszcie sobie ten post lub podeślijcie komuś kto wybiera się na Korfu i dobrego smakowania!
A kto już był na Korfu zdradźcie nam jak Wasze smakowe wrażenia pod skosztowaniu?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments